Vybírám notebooka IV. – Dorazil T440s, trochu jiný než jsem čekal

Někdy před měsícem jsem si objednal Lenovo ThinkPad T440s. Dnes notebook dorazil.

Objednával jsem ho s popisem „LENOVO TP T440s černý 20AQ0066 14″ 1920x1080m Touch,i7-4600U@2.1G,8GB,512SSD,iVGA,noDVD,BT,FP,3G,2x3c,W7P+W8P+3r on-site“, což se dnes ukázalo jako nesmyslná kombinace P/N a popisku (která se však vyskytuje v českých shopech úplně všude, resp. dnes si zřejmě opravila popisek Alza).

Dnes mi dorazil kus s označením modelu „20AQ-0066MC“, což se od výše uvedeného (očekávaného) liší zejména:

  • nemá to Touch display
  • má to 12 GB RAM, nikoliv 8 GB
  • vypadá to, že to má SmartCard reader

Asi si ho nechám, i když je to něco jiného, než jsem očekával. Touch jsem sice nakonec chtěl, ale víceméně jsem byl rozhodování tehdy ušetřen, protože všechny (oba) modely s i7, co se v objednatelné nabídce objevily, byly Touch.

Trochu jsem o Touch pochyboval, protože

  • verze Touch je tlustší  – o trochu masivnější víko s displayem
  • verze Touch je těžší – asi o 200g
  • verze Touch má prý horší koukatelnost displaye (na sluníčku prý bída, hodně odráží, atp.)
  • naopak se mi líbilo překrytí Touch displaye Gorilla-glass přes celé víko, takže by se to asi lépe čistilo
  • Touch jsem chtěl nakonec tak nějak kvůli Win8.1 a s výhledem, že notebook bude Kinder-friendly, matlání prsty po display mi však vždy přišlo trochu divné (i když třeba s iPadem nebo iPhonem mi to přijde naprosto přirozené),

…takže nakonec mi ani tak nemrzí, že to Touch nemá

Že to má více paměti, než jsem chtěl, asi přežiju. Bude to žrát více baterky a nemám pro ní zatím využití.

SmartCard reader nevím, k čemu mi bude.

První dojmy

Prakticky hned jsem disk kompletně smazal a pustil se do instalace Windows 8.1 (můj druhý pokus přejít z Win7 od doby, co jsem zhnuseně po třech dnech mazal Windows 8 RC).

  • TouchPad sice dělá rámus a drnčí, ale mám pocit, že si na něj zvyknu. Na stupnici od 0 do 100, kde 0 je X230 (fakt nepoužitelný) a 100 je MacBook Air, bych mu dal asi 75 bodů.
  • Výše posazená klávesnice mi zatím dělá trochu problémy, zadrhávám hodinkami na levé ruce o přední hranu notebooku.
  • Klávesa Esc nějak divně cvaká (hned v první části zdvihu), budu to pozorovat a zkoumat.
  • Váhově srovnatelný s X230, co jsem měl dosud.
  • Budu si muset zvyknout na FullHD a tím, jak na něm Windows velikostně škálují. Jsa zvyklý na ostrý obraz nativního rozlišení mám nyní z klasických aplikací divný pocit. Snad se to srovná. Každopádně nechat si nastavení na „Smaller“ (100%) vypadá nereálně, všechno by bylo nečitelně mrňavé.
  • Největší boj pro mě evidentně budou Windows 8.1 oproti Windows 7. Těch pár hodin pokusů o nějaké nastavení (a to jsem se nepustil ještě do instalací SW) mě zatím optimizmem nenabíjí.
  • Jinak oproti Win7 je to s drivery a tooly Lenovo pro Win8.1 bída. Ještě neumím posoudit, jak kvalitně to dokážou pokrýt Windowsy sami (postrádám hlavně Power Manager)

…dám tomu pár dní praxe a zkusím zas hodit nějaké dojmy do placu.

4 thoughts on “Vybírám notebooka IV. – Dorazil T440s, trochu jiný než jsem čekal

  1. Martin

    Roberte zdravím, T440s jsem koupil ve stejné konfiguraci před Vánocemi, je to skvělý stroj, už jsem si na něj přivykl, jen mám 2 postřehy, jeden se týká výdrže na baterii, není to žádná sláva, ale asi se dá dokoupit silnější ikdyž ta zase zvedne váhu celého zařízení. Druhý problém je daleko závažnější, všiml jsem si, že se klávesnice dotýká obrazovky a zanechává šmouhy stále v jednom místě. Konstrukce notebooku není příliš pevná, case je z tenkých umělých hmot a má tendenci se prohýbat. Budu to reklamovat, protože se domnívám, že jde o špatnou konstrukci, uvidíme co na to podpora. Dejte mi prosím vědět, zda máte, či nemáte stejný problém. Děkuji Martin

    To se mi líbí

    1. Robert Haken Post author

      Ad baterie – vydrží mi stejně, jako jsem byl zvyklý z Lenovo ThinkPad X230. Původně jsem si sliboval víc (Haswell), ale zase v X230 jsem měl 67Wh baterii, zatímco T440s má 46Wh. Takže racionálně vzato jsem spokojen.
      Ad šmouhy od klávesnice – ano, dělá mi to taky, zhruba v místě mezerníku se klávesnice obtiskuje na display. Protože toto znám z mnoha jiných notebooků (i svých předchozích), nevnímám to jako velký problém (display to neodře, jen se musí čistit). Nejspíš je to daň tenké provedení.
      Ad konstrukce – Pokud pominu staré IBM ThinkPady, na kterých se dalo dříví štípat, tak si nemyslím, že by existovala lepší konstrukce šasi, než mají dnešní ThinkPady. Pokud zahrnu do kritérií i váhu, pak mohu škrtnout i ty staré IBM a marně hledám, co bych tomu vytknul.

      To se mi líbí

      1. Jan Drozen

        Zdravím, když se podíváte na klávesnici, tak je mezerník o něco vyšší než ostatní klávesy.
        Oproti oficiální příručce, která zakazuje vkládat cokoli mezi klávesnici a displej (doslova nic, byť by to měl být jen list papíru) používám látkový hadřík thinkpadforum.de (k dostání třeba na http://www.ok2.de/ThinkPad-Forum-Slip–381.html).
        Je to sice celkem otrava ho všude nosit, ale zvyknout se na to dá celkem rychle a odměnou bude výrazně nižší potřeba displej umývat.

        To se mi líbí

Napsat komentář