Tip: Microsoft LogParser [Studio] – rychlé SQL dotazování do textových log-souborů

LogParser (download) je command-line utilita od Microsoftu, kterou můžete použít pro SQL-styl dotazování do libovolného textového log-souboru, resp. i mnoha souborů zároveň. Základní sada podporovaných formátů je úctyhodná: IISW3C, NCSA, IIS, IISODBC, BIN, IISMSID, HTTPERR, URLSCAN, CSV, TSV, W3C, XML, EVT, ETW, NETMON, REG, ADS, TEXTLINE, TEXTWORD, FS a COM.

Já ho používám obvykle pro dotazování IIS Logů a musím říct, že je neuskutečně rychlý.  Na mém notebooku Lenovo X1 i7/16GB/SSD je schopen vyřešit následující dotaz do  8.97GB logů za 2min 12sec!

SELECT
    Date,
    TO_INT(COALESCE(EXTRACT_VALUE(cs-uri-query, 'id'), EXTRACT_VALUE(cs-uri-query, 'SouborSablonyID'))) AS SouborID,
    COUNT(*) AS Total
FROM '[LOGFILEPATH]'
WHERE (cs-uri-stem = '/business/sablony/soubor-partner.aspx') OR (cs-uri-stem = '/business/sablony/soubor.aspx')
GROUP BY Date, SouborID
ORDER BY Total DESC

Výstup do databáze

LogParser umí nejenom vyhodnocovat dotazy, ale můžete jeho výsledky nasměrovat i do databáze či mnoha dalších výstupních formátů (CSV, XML, …), např.

C:\Program Files (x86)\Log Parser 2.2>logparser "SELECT * INTO iisLogs FROM c:\temp\logs\*.log" -i:iisw3c -o:SQL -server:localhost -database:MyLogs -username:sa -password:sa -createTable: ON

Poznámka: Pokud chcete čistý import logů do DB (bez filtrování, projekce či agregací) zvažte použití Import Flat File… wizarda z SQL Management Studia, který může být ještě rychlejší. Pokud použijete LogParser, mrkněte na volbu transactionRowCount k seskupení uploadovaných dat do menšího množství transakcí (např. -transactionRowCount:-1 pro jedinou transakci).

Uživatelské rozhraní?

LogParser sám je command-line utilita. Nabízí dále COM API, které můžete volat ze svých aplikací (asi ne). Nicméně právě toto API bylo využito autory několika uživatelských rozhraní, které vám při občasném využití LogParseru usnadní život:

  • Microsoft LogParser Studio (download) je přímo od Microsoftu a kromě GUI přináší i mnoho (181) připravených šablon dotazů pro různé typy logů.
    2017-11-28_2-46-39
  • Log Parser Lizard GUI je bezplatná varianta (s placenou Pro edicí) vytvořená mimo Microsoft, která vypadá celkem schopně. Nezkoušel jsem, ale pokud byste to potřebovali dennodenně, asi to může být zajímavé.

Reference

Následující odkazy se mohou při seznamování LogParserem hodit:

 

Napsat komentář